Terapia 3C

TERAPIA 3C – Constientizare, Concentrare si Coordonare

Pornind de la ideea ca in fiecare copil autist exista in stare latenta potentialul unui copil normal, Terapia 3C formeaza comportamente adaptative bazate pe abilitati psihomotrice.

 

Terapia 3C este un ansamblu de exercitii fizice special concepute, inspirate din practica artelor martiale. Programul se focuseaza pe concentrarea atentiei si constientizarea contextului, vizand astfel sistemul psihomotor. Exercitiile, simple si accesibile, sunt dublate de comenzi verbale scurte, specificate pentru fiecare exercitiu in parte. Seturile de exercitii sunt alese si combinate astfel incat sa eficientizeze recuperarea in functie de cerintele si nevoile fiecarui copil.

Intervalul orar optim al unei sedinte de terapie este de o ora. Pentru fiecare copil este necesara prezenta unui partener – o persoana care sa asiste copilul pe durata programului de exercitii, acesta va fi de preferat o persoana apropiata copilului – un parinte, o ruda, un prieten, un terapeut voluntar.

Prin intermediul Terapiei 3C, copiii devin constienti de mediul inconjurator si de ei insisi.

Un aspect important este ca terapia 3C completeaza si imbunatateste rezultatele logopediei sau ale programelor terapeutice comportamentale, care vizeaza deprinderea de abilitati practice specifice.

“Succesul terapiei 3C depinde de varsta copilului (cu cat este mai mica, este cu atat mai bine) si de felul de autism pe care subiectul il are in momentul in care incepe terapia. Rezultatele apar mai repede la copii care au un autism functional sau inalt-functional. In toate cazurile insa, fara exceptie, se inregistreaza progrese.” Paul Cojocaru – antrenor Terapia 3C

Prin intermediul Terapiei 3C, copiii devin constienti de mediul inconjurator si de ei insisi. Ei dobandesc anumite abilitati practice cum ar fi sa manipuleze obiecte, sa alerge, sa schimbe directia de mers voluntar. Mai mult, acestia invata sa utilizeze abilitatile dobandite in viata de zi cu zi. Poate cel mai satisfacator efect al terapiei 3C este faptul ca micutii devin mai curajosi si mai deschisi spre a invata si experimenta lucruri noi.

Cu alte cuvinte, va deveni psihomotric independent transformandu-se dintr-un copil asistat permanent, intr-unul partial asistat sau neasistat.