Terapia ABA

Terapia ABA – Applied Behaviour Analisys

 

Analiza Comportamentală Aplicată (ABA) este bazată pe faptul ca un comportament (o actiune sau o abilitate) poate fi previzibil si controlabil, daca descoperim variabilele ce il determina.

Terapia ABA demonstrează că schimbând anumite condiţii în mediu, comportamentele copiilor se schimbă în consecinţă. Terapia ABA este un sistem de învăţare care îşi propune să modifice comportamentul copilului cu autism în mod sistematic şi intensiv.

Obiectivele din cadrul terapiei ABA sunt clar formulate, împărţite în sarcini mici, astfel încât evoluţia copilului să poată fi măsurată permanent (Inlantuire). Permanent se lucreaza cu ceea ce vreau sa pun in locul unui comportament pe care dorec sa il elimin.

Întărirea comportamentului se face prin recompensare materiala sau sociala (procedura Reinforcement). Atunci când un comportament este recompensat, probabilitatea ca acel comportament sa fie repetat creste. O alta procedura de baza in ABA se refera la Extinction (Descresterea/Minimalizarea), care inseamna ca dintr-un anumit moment se opreste recompensarea comportamentului.

Intervenția prin terapia ABA poate ajuta copiii cu autism sa evolueze în multe domenii.

Rata de progres variază considerabil de la un copil cu autism la altul, în functie de varstă, nivelul potentialului, situatie familiala.

Terapia ABA presupune si un program intensiv care totalizeaza 25-40 de ore pe saptamana timp de 1-3 ani. Programele de interventie ABA se personalizeaza in functie de nevoile, interesele, preferințele și situația familiala. Un program de terapie intruneste urmatoarele calitati:

-Evaluarea detaliată a actiunilor si abilităților, preferințele fiecărui copil cu autism si obiective ce vizeaza familia,

-Obiectivele tratamentului – de comunicare, sociabilitate, auto-ingrijire, joc și agrement, dezvoltarea motorie și abilitati cognitive,

-Planul de instruire ce descompune exercitiile în pași extrem de secventializati,

-Intervenția – măsurarea obiectivă în curs de desfășurare a progresului copilului cu autism.